Sabem que la crisi climàtica és un problema que ja està afectant a la nostra societat. Llavors, per què no hi posem solució? Estem a temps? Hi ha un gran buit entre la ciència i la societat que fa que no es concebi el problema amb la gravetat que té?…
L´Ovella Verda
A los micros: Andrea Camacho Manzaneda, Marta Josa Bordell
En este Podcast en catalán descubrirás por qué nos llaman “L’Ovella Verda” de la familia. Tómate un café, una birra o lo que tu quieras durante 15 minutos mientras charlamos sobre biodiversidad y sostenibilidad.
En aquest Podcast descobriràs per què ens diuen l’Ovella Verda de la família. Beu-te un cafè, una birra o el que tu vulguis durant 15 minuts mentre xerrem sobre biodiversitat i sostenibilitat.

Todos los programas
24 | La contaminació acústica: Una amenaça «silenciosa» pels cetacis amb la Iris Anfruns Fernández
En aquest episodi convidem a Iris Anfruns Fernández, biòloga i voluntària de l’Associació Cetàcea.
La Iris ens podria parlar de moltes coses sobre els cetacis, però aquest cop ens centrem en la contaminació acústica! Has escoltat bé, ni per…
23 | La indústria petroquímica del Camp de Tarragona amb la Irene Marta Guinovart
En aquest episodi convidem a la Irene Marta Guinovart, tarragonina i biòloga ambiental, o biòloga ambiental i tarragonina, l’ordre que creieu que sigui més important per parlar de la indústria petroquímica del Camp de Tarragona.
La Irene també és…
22 | «Wood Wide Web»: l’Internet del bosc. Amb la Judit Varela Martínez
Els arbres estan connectats per una xarxa subterrània de fongs que els proporcionen nutrients i els ajuden a compartir recursos entre ells.
Per això es diu que existeix el “Wood Wide Web” o l’Internet del bosc, a través del qual diferents…
21 | Hi ha biodiversitat als pobles i ciutats?
Creus que al teu poble o ciutat hi ha biodiversitat o creus que això només és cosa dels boscos i espais naturals?
Si parem atenció, ben a prop nostre hi viuen un gran número d’espècies animals i vegetals que a més de ser imprescindibles, ens…
20 | Ens quedarem sense Delta de l’Ebre? Amb Xavier Curto Zafra
En aquest episodi convidem al Xavier Curto Zafra, biòleg cofundador de l’Associació CreatiBio i nascut a Terres de l’Ebre, característica important ja que xerrem amistosament sobre la regressió del Delta de l’Ebre. Parlem de les causes de la regressió…
19 | La sostenibilitat en l’arquitectura amb la Raquel Estany i el Marc Sureda
En aquest episodi ens posem les xiruques però no per anar al camp, sinó per endinsar-nos en l’arquitectura sostenible. Com? Existeix l’arquitectura sostenible i no sostenible? Per contestar aquesta i altres preguntes, hem convidat ni més ni menys que…
18 | Descobrint la Posidonia oceanica, el pulmó del Mediterrani
Canviem les xiruques per aletes i ens submergim al mar Mediterrani, on trobem una planta endèmica que és la posidònia (Posidonia oceanica). Entrevistem a l’Andrea Comaposada Garcia, biòloga i directora d’Anèl·lides, una organització dedicada a la…
17 | La brama del cérvol, el rei del bosc
Quan s’acaba l’estiu i comença la tardor, arriba un dels espectacles de la natura més increïbles, la brama del cérvol.
La brama és el so gutural que emeten els mascles durant l’època de zel i reproducció del cérvol. En aquest episodi parlem sobre el…
16 | «Fast fashion». És sostenible la indústria de la moda?
Sabies que la fabricació d’una sola samarreta pot gastar fins a 2700 litres d’aigua? La moda ràpida o “fast fashion” ens crea la necessitat de consumir moda a un preu baix però amb un alt cost ambiental i social.
Critiquem la indústria de la moda,…
15 | Mites i errors del món animal
“Per conservar s’ha d’estimar, i per estimar s’ha de conèixer”
Moltíssimes persones coneixen algun mite animal i unes quantes menys coneixen la realitat. Nosaltres no els coneixem tots, però ens hem dividit 6 mites i errors entre les 2 i ens posem a…
14 | Les plantes, més intel·ligents del que pensem, amb Alba Tous Fandos
L’ Alba ve a L’Ovella Verda per fer-la més verda que mai. L’Alba és agrobiòloga i està fent el Doctorat en Biodiversitat Vegetal, ens parla de plantes com éssers vius sensorials i intel·ligents, éssers que tenen memòria, que es comuniquen i que…
13 | Què hi ha darrere l’alvocat?
Avui us portem un tema suculent. Sí, parlem de l’alvocat. Sabem que està molt de moda, que és súper instagrameable i tal però…realment, què és el que hi ha darrere? És tot tan bonic i verd? Ja us avancem que no.
Ens encanta l’alvocat, però després…
12 | Què són els observatoris de fauna? La nostra experiència!
Marxem a un observatori! Visitem per segona vegada l’observatori de “Natura a prop”, a Sant Esteve de Guialbes, Girona. Can Teixó i Ca la Cardina són els dos observatoris que es poden visitar a “Natura a prop”, gestionat per l’Esteve Ginabreda Felip….
11 | «Surfing for Science»: Com col·laborar amb la ciència sense dedicar-t’hi, amb Sara Higueras Guillén
En aquest episodi entrevistem a la Sara Higueras Guillén, amiga del mundillo del voleibol i ara també d’aquest altre mundillo de la ciència i del medi ambient. Sara ha practicat molts esports aquàtics, això li va portar a estudiar Ciències Ambientals…
10 | Orenetes i falciots amb Elena Muñoz López
Amb el bon temps sempre arriben coses bones i entre ellas estan les orenetes i els falciots. Com a bones aus insectívores, s’alimenten d’insectes i mengen moltíssim, cosa que (spoiler) ens beneficia d’una forma o altra. Però aquestes aus també es…
09 | Drames ambientals
RELAX! Ens riem, ens sincerem, parlem de les nostres incoherències, errors, despistos, drames…Mencionem cosetes mentre ens comparem amb nosaltres mateixes en el passat, quan érem estudiants de Ciències Ambientals. També critiquem una mica a la gent…
08 | Coltan: tecnologia tacada de sang
És difícil no sentir-nos hipòcrites mentre parlem del coltan.
El coltan és un component que s’utilitza en diversos aparells electrònics, entre altres materials. Els majors jaciments es troben a la República Democrática del Congo, així que ja pots…
07 | L’altra cara de les energies renovables
De tant en tant ens agrada entrar en polèmica i traure a la llum les coses dolentes d’una cosa que en principi sembla beneficiós pel medi ambient.
L’abast d’energia mitjançant l’ús de combustibles fòssils ens està portant a un desastre climàtic? Sí…
06 | Rastreig i observació de fauna amb Cristian Luque Huertas
Saps a quin animal pertany la ploma de la foto? Has sentit parlar del fototrampeig?
Volíem iniciar-nos en el rastreig i per guiar-nos qui millor que el nostre amic Cristian Luque Huertas, rastrejador per Cybertracker i autor del llibre “Petjades i…
05 | Cosmètica natural i sostenible amb Helena Alfonso Lázaro
Entrevistem a l’Helena Alfonso Lázaro, graduada en Farmàcia entre altres superpoders, i ha respòs a les nostres preguntes típiques de ciutadanes de carrer.
Ens explica què vol dir exactament el concepte de “natural” i parlem de la demonització de la…
04 | Fruites i verdures de temporada
Per què el brou a l’hivern i el gaspatxo a l’estiu? Sabem que avui en dia anem al supermercat i veiem tota mena de fruita i verdura, independentment de l’època de l’any que sigui, això ha fet que ens desvinculem i que moltes vegades no coneguem les…
03 | Errors i curiositats de Disney i Pixar
Quan tenim desmotivació ambiental ens diem: “¡Sigue nadando, sigue nadando, sigue nadando, nadando, nadando…”
Pel·lícula d’animals que surt, pel·lícula que veiem, que gaudim i que critiquem, evidentment, perquè som així de pesades amb això del rigor…
02 | La tercera “R”: Reciclar. Resolem els drames!
Si vols que separar els residus a casa deixi de ser un drama, has d’escoltar aquest episodi!
Esbrinem en què consisteix el reciclatge, com funciona i què tal anem en comparació amb Europa, a més comentem un munt de dubtes i errors que acostumem a…
01 | Les 2 “R” més importants: Reduir i Reutilitzar
“No et preocupis, si jo això ho reciclo”. Voleu saber per què sí que ens ha de preocupar?
Actualment se li dona molta importància a la regla de les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). Aquesta última és la més popular, però no la més important! En…
00 | Ens presentem!
Us donem la benvinguda amb aquesta curta presentació al nostre podcast!
En aquest podcast parlarem de biodiversitat i sostenibilitat.
“L’Ovella Verda” és la continuació de “La Oveja Verde”, el nostre primer podcast en castellà. En aquest nou canal…